DE OMGEKEERDE WERELD
Dordrecht'90 leed afgelopen zaterdag in Doetinchem tegen De Graafschap de tweede nederlaag op rij: 3-2.
Degenen, die de Dordtse ploeg dit seizoen al vaker in actie zagen, zullen daar waarschijnlijk nauwelijks van opkijken. Immers, het kwam maar al te vaak voor, dat Dordrecht'90 er bitter weinig van bakte en ten onrechte toch beide punten opstreek. En dus konden verliespartijen domweg niet uitblijven.
De waarheid is echter geheel anders. Evenals twee weken eerder, toen Den Bosch aan de Krommedijk zegevierde, speelde het elftal van Nico van Zoghel op de door slechts 2650 toeschouwers bevolkte Vijverberg een prima wedstrijd. Na rust werd de Graafschap zelfs volledig overklast, maar het geluk, dat de 'schapenkoppen' tot nu toe zo toelachte, lijkt zich tegen de Dordtenaren te hebben gekeerd.

Rode kaart
Drie defensiefouten en een falende arbiter Hennie de Graaf deden Dordrecht'90, dat ook nog eens Jerry Simons met een rode kaart kwijtraakte, uiteindelijk de das om. En daardoor heeft de koploper van de eerste divisie nog maar drie punten voorsprong op AZ; dat aanstaande zaterdag in de Merwestad op bezoek komt en daar de kans krijgt om de achterstand in drie partijen van zeven tot eentje te reduceren.
Nico van Zoghel wenste na afloop tegen de pers alleen over de slippertjes achterin te reppen. "Over de leiding zeg ik helemaal niets, dat doen jullie maar", sprak de inwoner van het nabij gelegen Didam, die in het verleden het doel van De Graafschap verdedigde en vorig jaar nog de keepers van de 'blauw-witten' trainde, bits.
Daarmee beheerste Van Zoghel zich voortreffelijk, want de uit Maastricht afkomstige De Graaf raakte naarmate het duel vorderde steeds meer de kluts kwijt. De kroon spande de leidsman echter door Dordrecht'90 twee zuivere strafschoppen (en waarschijnlijk zelfs drie) te onthouden.
Dat hij na de te late sliding van Chris Trentelman contra Jerry Simons niet naar de stip wees, was nog te billijken. Maar bij de overtredingen op wederom Simons - nadat hij door middenvelder Maarten Atmodikoro vrij voor het doel was gezet, werd hij door Edin Godee tegen het gras gewerkt - en Eric van de Merwe had de laffe De Graaf het speeltuig op de beruchte kalkvlek moeten leggen.

Voorsprong
Hoewel Dordrecht'90 - met Eric van de Merwe als vervanger voor de grieperige Gerrie Slagboom 'hangend' op links - het initiatief aanvankelijk aan De Graafschap gunde, kwam het reeds na achttien minuten op voorsprong. Na een pass van Jerry Simons werd de bal door de in het centrum van de aanval opererende Virgil Breetveld schitterend meegenomen en vervolgens koeltjes achter doelman Ron Olyslager gedeponeerd: 0-1.
De bezoekers was het echter niet langer dan vier minuten gegeven van de voorsprong te genieten. Roël Liefden, minder scherp dan normaal, liet de bal van zijn voet springen, waarop Richard de Vries de van Go Ahead Eagles gehuurde Erwin Looms in staat kon stellen de gelijkmaker te produceren.
De Graafschap trachtte met een opportunistische spelletje Dordrecht'90 haar wil op te leggen. De lange bal op de sterke Erwin Looms sorteerde echter zelden effect, omdat libero Warry van Wattum regelmatig voor de lange spits, die Brian Wilsterman (de enige speler met korte mouwen) als directe tegenstander had, kroop.

Superieur
Het beweeglijke Dordrecht'90, dat op het slechte veld soms verbazingwekkend eenvoudig het balletje rond liet gaan, nam na een half uur het heft definitief in handen. En na de doelwisseling waren de gasten zelfs ronduit superieur aan het steeds verder terugzakkende De Graafschap.
Virgil Breetveld (gestuit door Olyslager) en Jerry Simons (het reeds aangehaalde 'stipgeval') slaagden er echter niet in om de 1-2 op het bord te krijgen.
Laatstgenoemde lukte het wel om een uiterst turbulente slotfase in te leiden. In de 22e minuut ontving Simons na een tamelijk onschuldig duw-en trekduel met John Willems de gele kaart. En hoe lullig deze (zijn vijfde al weer) ook was, zijn reactie viel niet goed te praten. De rechterspits maakte De Graaf doldriest duidelijk het niet met diens beslissing eens te zijn en kon vertrekken.
Maar ook met tien man kostte het Dordrecht'90, met Breetveld nu eenzaam als diepe spits, weinig moeite om op de been te blijven. De Graafschap waar John Willems geen raad wist meer zijn plotse vrijheid en de aansluiting op Looms onvoldoende verzorgd was, moest dan ook lijdzaam toezien hoe Eric van de Merwe de lijstaanvoerder in een feestroes bracht. De immer ijverige Dubbeldammer pikte een lange bal op, legde de zwakke plek van De Graafschap (gebrek aan snelheid in de defensie) bloot en toonde zich tevens een secuur afronder.

Deceptie
Maar het avondje Doetinchem, dat voor Dordrecht'90 zo mooi leek te worden, liep na dwalingen achterin alsnog op een deceptie uit. Eerst blunderde doelman Ricardo de Jongh op een voorzet van Edwin Godee (Erik Redeker zei 'dankjewel' met het hoofd) en vlak voor tijd mocht Erwin Looms na een verre inworp van Redeker met succes een blok zetten. De bal belandde bij Edwin Godee, die hoog raak vuurde: 3-2.
Waarmee trouwens nog niet alle sensatie voorbij was. Na eerdere gele kaarten voor Dennis te Braak en de te anonieme Reinier Robbemond ontving Chris Trentelman 'rood' en werd Van de Merwe in kansrijke positie (ongestraft) neergehaald.
"Chris had een tik gehad en liet zijn bloedende lip wat al te nadrukkelijk aan de arbiter zien", lichtte een niet begrijpende De Graafschap-trainer Jan Versleijen, die schutter Lowie van Schijndel moest missen, de rode kaart voor zijn libero toe.
Nico van Zoghel, die ondanks de teleurstelling toch even op de voor hem zo bekende Vijverberg bleef plakken, was echter al snel van de schrik bekomen. "Waarom zou ik me ongerust maken?", vroeg hij zich tot besluit nuchter af. "Wanneer we zo blijven spelen, winnen we gewoon de meeste wedstrijden".
Opstelling De Graafschap: Ron Olyslager; Frank Lukassen, Chris Trentelman, Erik Redeker, John Willems; Rob Matthaei, Dennis te Braak, Edwin Godee; Loby Roembiak (79. John Leeuwerik), Erwin Looms, Richard de Vries (90. Roberto Tuinstra).
Dordrecht'90: Ricardo de Jongh; Roël Liefden, Warry van Wattum, Brian Wilsterman, Romeo Wouden; Michel Langerak, Reinier Robbemond, Maarten Atmodikoro; Jerry Simons, Virgil Breetveld, Eric van de Merwe.