Michel Langerak springt hoog op, maar 'de Lange' zal het doel van Vitesse niet vinden.
STRAFSCHOPPEN BREKEN DORDT'90 BIJ VTESSE OP
Dordrecht'90, dat zaterdagavond met 3-0 van Vitesse verloor, blijft een club van twaalf ambachten, dertien ongelukken.
Ook in Arnhem, war de Dordtse eredivisieclub zo'n twintig minuten voor het einde leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel tegen subtopper Vitesse, sloeg het noodlot voor Dordrecht'90 toe.
Was het eerst John van den Brom die zich maar wat graag over het brede dijbeen van Brian Wilsterman liet tuimelen en door scheidsrechter Uilenberg werd beloond met een strafschop, nog geen zeven minuten later gleed Joop Hiele vergeefs naar de bal, die aan de voet kleefde van de doorgebroken Martin Laamers.
Opnieuw werd nadat Laamers struikelde over de vergeefs graaiende handen van Hiele, door Uilenberg gedecideerd naar de strafschopstip gewezen, maar vervolgens had hij voor de doelman van Dordrecht'90 nog een onaangename verrassing in petto. Tot ongeloof van alles wat met Dordrecht'90 te maken had en nog tot groter ongeloof van Joop Hiele toonde Uilenberg de goalie de rode kaart.
Hiele moest voor de tweede keer in zijn lange carrière voortijdig het voetbalveld verlaten en had daar enorm veel problemen mee.

Klassenjustitie
In de ogen van Hiele, die in de kleedkamer werd opgevangen door voorzitter Kees den Braven en Hans Kraay jr., deed scheidsrechter Jaap Uilenberg aan klassenjustitie en wel op twee vlakken.
"Ten eerste omdat hij bij de eerste strafschop ook de kaarten in zijn borstzak hield en ten tweede omdat ik er van overtuigd ben dat wanneer ik bij een topclub had gespeeld, ik voor deze overtreding behalve de strafschop hooguit een gele kaart had gekregen.
Dat hebben de wedstrijden in deze competitie me wel bewezen. Ik heb de keepers van Ajax, Feyenoord en PSV ook wel in de fout zien gaan en daarbij gedacht dat het wel eens een rode kaart waard kon zijn. Nou, die kaart kwam er mooi niet hoor, maar omdat ik nu toevallig bij een kleinere club speel, wordt die kaart wel gegeven. In principe zal die man volgens de regels heus wel gelijk hebben, maar ik vraag me af waar we mee bezig zijn."
Joop Hiele vond verder dat hij nu twee keer wordt gestraft. "Als ik iemand nou een doodschop had gegeven, kon ik er nog vrede mee hebben, maar dit was puur een duel om de bal, dat ik verlies. Een strafschop ja, maar nu word ik ook nog eens met de rode kaart bestraft, waarvan ik vind dat het niet terecht is."

Twee maten
De doelman van Dordrecht'90 werd vanzelfsprekend gesteund door trainer Han Berger. "Mijn mening dat er in het betaalde voetbal met twee maten wordt gemeten wordt hier nog maar eens bevestigd."
De oefenmeester gaat uitzoeken of het in deze kwestie mogelijk is om in beroep te gaan. "Als er een kans is, zullen we het zeker niet laten, maar ik weet niet hoe in deze de regels luiden."
De verwachting is dat Joop Hiele voor zijn rode kaart een wedstrijd schorsing krijgt, waardoor hij er de komende wedstrijd tegen Go Ahead Eagles niet bij zal zijn. Net als Jan Mulder overigens, die in Arnhem tegen zijn derde gele kaart aanliep.
Zo kende het duel tussen Vitesse en Dordrecht'90, waarin John van de Brom zowel beide strafschoppen als ook het derde doelpunt voor zijn rekening na, een slot waar de vonken vanaf sprongen.
En dat nadat de eerste zeventig minuten daartoe nauwelijks aanleiding toe hadden gegeven. Verdedigend had Dordrecht'90 zijn zaakjes goed onder controle en vooral in de eerste helft was er voor Vitesse, dat geheel naar de wens van de sponsor zuinig met energie omsprong, weinig eer te behalen.

Geen potten
weliswaar waren de eerste tien minuten voor de thuisclub, maar nadat Dordrecht'90 zijn stellingen hadden ingenomen, kon Vitesse, waar Edward Sturing al weer na 23 minuten uitviel, geen potten breken.
Dordrecht'90 beperkte zich weliswaar tot het vasthouden van de nul, maar via Romeo Wouden ging toch de nodige dreiging van de aanvallende acties uit. Peter Barendse verontrustte daarbij doelman Raimond van der Gouw met een verschrikkelijke uithaal van dik veertig meter, waarop de Arnhemse doelman gestrekt naar de kruising moest om een treffer te voorkomen.
De doelman van Vitesse moest eveneens handelend optreden nadat een vloeiende actie tussen Eric van de Merwe, opnieuw in de basis voor de geblesseerde Kraay, en Romeo Wouden Michel Langerak bereikte, die vervolgens ook pal voor rust nog na een snelle combinatie tussen Peter Barendse en Willy Boessen in stelling werd gebracht.
Was eerst Van der Gouw hem te snel af, bij de tweede actie kopte de 'Lange' rakelings over.

Omhoog
Na de rust, Warry van Wattum verving Jerry Simons, tapte Vitesse uit een ander vaatje. Het tempo ging bij de Arnhemmers omhoog en met drie hoekschoppen in de eerste minuten van de tweede helft werd Dordrecht'90 met de rug tegen de muur gezet.
De Dordtse ploeg had in die fase over het nodige geluk niet te klagen, want zowel John van den Brom als Arjan Vermeulen zagen het houtwerk een treffer in de weg staan.
Die mazzel heb je echter wel nodig om in een uitwedstrijd een puntje weg te kapen en wat dat betreft zat Dordrecht'90 dus aan de goede kant, totdat Van den Brom ten koste van Brian Wilsterman een strafschop forceerde, welke hij zelf verzilverde.
Een bevrijd Vitesse kon vervolgens van de ruimte gebruik maken, Dordrecht'90 moest zijn stellingen nu immers wel verlaten, en tot enthousiasme van de 1250 kinderen die op uitnodiging van de sponsor de wedstrijd bezochten, rolden de aanvallen nu op het Dordtse doel af. Eyer, Van Arum en Cocu hadden de kans op -0, die echter pas na weer een strafschop op het scorebord kwam.
Nadat Hiele onder de lat was afgelost door De Jongh - Jan Mulder werd voor hem opgeofferd - werd het uiteindelijk na 2-0 ook nog 3-0, maar dat was alleen nog een statisch gegeven, zij het dat het een juweel van een goal was.
[Lees ook: Mühren houdt DS'79 overeind]