'DIT IS MIJN WEER NIET'
"Ik kwam vanavond bij het stadion en zei het meteen tegen de trainer: dit is mijn weer niet". Zo nuchter keek John de Bever, die de afgelopen maanden op een fantastische manier reclame had gemaakt voor zichzelf, terug op zijn debuut bij Dordrecht'90.
Een mislukt debuut, want de 'Bluffer van Berlicum' kon zijn grootspraak tegen RKC niet waarmaken. Bovendien moest De Bevert met zijn nieuwe club in een troosteloze ambiance - storm, die voetbal domweg onmogelijk maakte, zwiepende bomen, kletterende reclameborden en nog geen duizend toeschouwers - de zo kostbare punten aan de met 0-1 zegevierende Waalwijkers laten.
Het zelfvertrouwen van John de Bever, die met een lichte hersenschudding speelde, bleek na afloop echter nauwelijks aangetast. "Ik heb gezegd, dat ik tien goals zou maken in negentien wedstrijden", verklaarde de entertainer. "Vanavond is het niet gelukt, maar er komen nog achttien duels en daarin gaan die tien er beslist in, hoor".

Slecht
Om daarin te slagen zal de Brabantse zaalvoetballer, die van het Belgische FC Netezonen werd overgenomen, toch heel wat vaker en beter aangespeeld moeten worden dan gisteravond aan de Krommedijk het geval was. Slechts 22 keer werd de Bever in het spel betrokken. Welgeteld vijf acties van de 27-jarige spits leverden een goed vervolg op.
"Ik heb slecht gespeeld, dat geef ik eerlijk toe. Maar het was met die wind toch gen doen ook. Alle ballen vlogen over me heen", meldde De Bever, die hopelijk weet dat heel Dordrecht'90 in zestien ontmoetingen pas negen maal doel trof. "We misten een man als Peter Barendse, die mij eens met een steekpassje aan het werk kan zetten. Michel Langerak had me een keer kunnen aanspelen, maar hij schoot zelf. Of ik expres werd overgeslagen? Dat denk ik in niet, wat ze willen hier toch niet degraderen?"

Geen kwinkslag
Dordrecht'90-trainer Han Berger, die zijn elftal met de cruciale partij bij Cambuur Leeuwarden in het vooruitzicht nu weer aan de staart va de PTT-telecompetitie weet, had heel wat meer moeite om nog met een kwinkslag op het treffen met RKC terug te kijken.
"In de rust dacht ik nog, dat we goede kansen hadden", blikte een teneergeslagen Berger terug: "Maar met de wind mee bakten we er helemaal niets meer van. Het was op hoop van zegen voetbal en daar ben ik zeer ontevreden over. Al met al wordt het voor ons steeds problematischer. Maar ja, als je niet meer kunt bieden, sta je er terecht zo voor".

In bescherming
John de Bever werd door Han Berger - gezien de omstandigheden ook al terecht - in bescherming genomen. "Hij heeft specifieke kwaliteiten, maar zoals wij speelden, komen die er nooit uit. Hij moet in de voeten of in de loop worden aangespeeld", stelde Berger, die voor Hans Kraay niet meer dan een plaatsje op de reservebank had ingeruimd.
"Ik vind, dat Hans alleen als vrije man kanspelen", lichtte de trainer/coach desgevraagd toe. "Op de dekkende posities achterin wil ik meer voetballende mensen hebben, terwijl ik voor de plaats net voor de defensie Gerrie Slagboom, die tenminste nog voor een beetje opbouw kan zorgen, geschikter vind. En ik kan natuurlijk niet kunstmatig voor iemand een positie gaan creëren".

Slagregens
Door de met slagregens afgewisselde windhozen was er van een echte voetbalwedstrijd nauwelijks sprake. Uittrappen van doelman Joop Hiele belandden over zijn eigen achterlijn en de kleine Dordrecht'90- verzorger Ronald van Est had tegen de storm in moeite om van het veld af te komen.
In deel één kreeg Dordrecht'90, zonder Pascal Langenhuysen (studie), Robin Schmidt (heeft flinke griep gehad) en de voor de winterstop zo goed op dreef zijnde Jerry Simons, twee prima kansen om de score te openen. Romeo Wouden wist hier door een gebrek aan overtuiging (redding RKC-doelman Herman Teeuwen) en pech (onderkant lat) echter geen voordeel uit te halen. Aan de andere kant hield Joop Hiele de immers waardevolle Marco Boogers van een wapenfeit af.
Een dik kwartier na rust was de inmiddels geblesseerd geraakte en later door de eindelijk herstelde André Hoekstra afgeloste Dordtenaar wel succesvol. Net na de invalbeurt van Hans Kraay stelde Jürgen Streppel Boogers in staat om namens RKCS, dat ook tegen de wind in bleef voetballen, 0-1 aan te tekenen.

Geen opbouw
Dordrecht'90 was niet meer in staat om nog wat terug te doen. De onrust sloop in het spel en van opbouw over de grond - absoluut noodzakelijk bij deze weersomstandigheden - was geen sprake meer en de opponent werd niet één keer opgesloten. Het was dan ook aan Joop Hiele te danken, dat RKC niet verder afstand nam van het sinds 21 april 1992 niet meer in eigen huis winnende Dordrecht'90.
"Wij hebben afgelopen zondag tegen FC Utrecht kunnen oefenen in het spelen met stormachtige wind. Misschien is dat een voordeel geweest", deed RKC-trainer Leo van Veen tot slot een (tevergeefse) poging het Dordtse leed nog enigszins te verzachten.
Rest te vermelden, dat arbiter Jef van Vliet, die blijkbaar bang was dat gele of rode kaarten uit zijn hand zouden waaien, zich moeiteloos bij het bedenkelijke niveau van de partij aanpaste.
Scoreverloop: 63. Marco Boogers 0-1.
Opstelling Dordrecht'90: Hiele; Boessen, Wilsterman, Trittschuh, Van Wattum (61. Kraay); Atmodikoro, Slagboom, Langerak (86. Fok), Van de Merwe; De Bever, Wouden.
RKC: Teeuwen; Hutten, Brands, Maas, Richardson; Jalink, Van Herpen, Van Hoogdalem, Luhukay; Streppel, Boogers (66. Hoekstra).