DORDRECHT'90 DEELT TEGEN FC DEN BOSCH
Dordrecht'90, hekkensluiter in de PTT-telecompetitie, is er voorbije zaterdagavond niet in geslaagd de kloof van twee punten met FC Den Bosch te dichten.
Aan de Dordtse Krommedijk bleven de manschappen van Han Berger tegen de Brabantse medebroeder in nood op 1-1 steken.
"Alles was vandaag gericht op winst, maar het mocht niet zo zijn. Aan de andere kant was het bij een nederlaag voor ons afgelopen geweest. Nu mogen we met vijftien potjes te gaan nog hoop koesteren, maar we zijn met het gelijkspel natuurlijk weinig opgeschoten", concludeerde Berger, die zijn ploeg in de tweede helft zag verzuimen het karwei af te maken, sombertjes.
Toch worden er aan de zo donkere Dordtse hemel zowaar twee lichtpuntjes zichtbaar. Ten eerste scoorde Dordrecht'90 het eerste doelpunt in eigen huis sinds 29 augustus van het vorig jaar (2-2 tegen MVV) en ten tweede was daar de terugkeer van Romano Sion!
De donkere aanvaller, die dit seizoen niet langer gewenst was in de A-selectie en tevergeefs zijn heil zocht in Engeland, werd zelfs een basisplaats gegund. En dat, terwijl Han Berger enkele weken geleden verkondigde, dat Romano Sion zijn sportieve leven nog altijd niet verbeterd had en hij dus niet op hem zat te wachten.
"Hij doet het goed in het tweede en vorige week dinsdag tegen Excelsior 2 speelde hij zelfs fantastisch", lichtte Berger toe. "En op links bleef het tobben, zeker voor het evenwicht in het elftal. Daarbij staat de klok voor ons op twee voor twaalf. Daarom heb ik de problemen met Sion, net als met Jan Mulder (evenals Pascal Langenhuijsen niet bij de 'zestien'), uitgepraat".
Spijt hoefde Berger van het opstellen van Sion trouwens absoluut niet te hebben. De razendsnelle linkerspits gaf immers reeds na precies één minuut en vijf seconden een formidabele visitekaartje af.

Schitterend
Na balverlies van FC Den Bosch-libero Erik Meulendijk speelde Sion knap John Laponder uit, sprintte René Wolffs eruit en tekende met een knal in de verre hoek via de binnenkant van de paal schitterend 1-0 aan.
En ook in het vervolg van het duel, dat door ruim duizend toeschouwers werd bekeken, vestigde de later wel terugzakkende Sion met enkele geslaagde acties in positief opzicht de aandacht op zich.
"En toch mag zo'n goal nooit vallen", blikte Den Bosch-trainer Hans van der Pluijm op het Dordtse wapenfeit terug. "We stonden gewoon te slapen. Eerst lijden we knullig balverlies en daarna vergeet het centrum buiten te sluiten".
Gesteund door die snelle voorsprong bleef het felle Dordrecht'90, waar Jerry Simons op rechts als derde spits voor veel dreiging zorgde, nog even aan de betere hand. Na twintig minuten namens de bezoekers, onder meer zonder Mark Verhoeven, Frans van der Heide, Erik Heerenveen en Vladimir Laisina aantredend, het heft echter resoluut in handen.

Geen opbouw
Dordrecht'90, dat Robin Schmidt en Brian Wilsterman moest missen en in de zich in zijn lot schikkende Hans Kraay en John de Bever slechts bankzitters had, faalde vooral in de opbouw. De lange bal werd weer te vaak gehanteerd, maar bij aanvallers (Berger: 'Zij speelden te veel naast elkaar') kwam deze zelden of nooit terecht. Het gevolg was, dat Den Bosch veel balbezit kende en Dordrecht'90 - het gaf veel ruimte weg en werd bij vlagen overlopen op het middenveld - simpel onder druk kon zetten.
Grote animator aan Bossche zijde was de Joegoslaaf Zeljko Petrovic, die vanaf rechts komend niet te houden was. Vandaar ook, dat Berger de bewaking van de uitblinkende middenvelder na een half uur aan Maarten Atmodikoro (in plaats van Warry van Wattum) overdroeg.
De vele Brabantse kansen waren aan de voorin spelende Jos van Eck, Petrovic, Wilbert Goossens en de al snel uitgevallen René Nijhuis echter niet besteed.
"Van al die mogelijkheden moet je er gewoon een paar benutten", blikte Van der Pluijm terug. "Nu werden we onrustig en was Dordrecht'90 na rust zelfs de betere ploeg. Daarom ben ik achteraf tevreden, hetgeen ik na de eerste helft zeker niet was".

Bovenkant lat
Zoals Van der Pluijm reeds meldde, herstelde Dordrecht'90 zich na de kantwisseling goed. De organisatie stond weer aardig op poten, er was meer grip op het middenveld en de voorwaartsen konden daardoor meer in het spel betrokken worden. Maar ook bij de thuisclub bleef de afwerking onder de maat. Michel Langerak, eerder nog net gestuit na een knappe solo, kopte op de bovenkant van de lat en FC Den Bosch-goalie Hans Vonk tikte een inzet van ongeveer vijftig meter van de te passieve Peter Barendse nog net over zijn 'kooi'.
Na twintig minuten kreeg Langerak de allermooiste gelegenheid om de partij in Dordts voordeel te beslissen, maar in droompositie vuurde de aanvankelijk wat defensiever opererende middenvelder naast.
De rekening daarvoor kreeg Dordrecht'90 even later gepresenteerd. De steeds vaker inschuivende Erik Meulendijk mocht vanaf de rechterkant voorzetten, Jos van Eck stapte handig over de bal heen en Dirk-Jan Derksen gaf de goed keepende Joop Hiele het nakijken: 1-1.
"Ja, zo gaat het nou bij ons deze competitie", merkte Berger gelaten op. "We verzuimen toe te slaan en krijgen dan door een organisatorische of persoonlijke fout het deksel op de neus. En door die 1-1 kreeg het moreel zo'n deuk, dat we weinig meer in te brengen hadden".
Alleen in de slotminuut had Dordrecht'90, inmiddels met John de Bever (terwijl hij klaar stond om in te vallen viel de gelijkmaker), nog uitzicht op de zo felbegeerde zegepraal. Hans Vonk lag een nog mooier heroptreden van Romano Sion echter in de weg.
Rest te vermelden, dat de wel heel erg volgens de regels fluitende arbiter Roelof Luinge het toch sportieve treffen met niet minder dan acht gele kaarten - eerlijk verdeeld over beide teams - 'opsierde'.