Michel Langerak die de bal achter Romeo Wouden weet, uit duidelijk zijn misgenoegen over de gang van zaken.

PLOEG VAN VERÈL BEGINT NACOMPETITIE MET VERLIES
Dordrecht'90 is gisteravond de nacompetitie met een teleurstellende 2-0 nederlaag tegen Eindhoven begonnen.
Op de fraaie grasmat van het Philips Stadion deed de brigade van Hans Verèl in geen enkel opzicht denken aan de lekkere agressieve ploeg, die het na de winterstop een tijdje lang wel was.
Hans Verèl, zeer teleurgesteld in de prestatie van zijn elftal, kon na afloop in de perskamer slechts gissen naar de oorzaak van het collectief dik onder de maat blijven.
"De ploeg was er gewoon niet", sprak hij bitter. "Iedereen wist toch wat er op het spel stond. In de media werd niet voor niets gesproken over finalewedstrijden. Waren we te gespannen, was het overconcentratie? Ik weet het echt niet. Ik weet alleen, dat iedereen fit was en wij er alles aan gedaan hebben om in deze nacompetitie zo goed mogelijk aan de start te verschijnen."
"Eigenlijk", constateerde Verèl, "hebben we geen moment lekker in de wedstrijd gezeten en zijn we er nimmer in geslaagd ons eigen spelletje te spelen. Hetgeen ongetwijfeld ook een verdienste van onze tegenstander is, maar dat neemt niet weg dat er bij ons veel te veel fout ging".


Het lijkt erop dat de voorbije vrijdag in het huwelijk getreden Frans van der Heide Eindhovenaar Dick Knijn hier hands heeft zien maken.

Heilig vuur
Het heilige vuur bij Dordrecht'90 brandde ditmaal duidelijk dus niet.
Een ploeg, die niet heel z'n ziel en zaligheid in de strijd werpt kent vaak ook geen greintje geluk. Zo kon het gebeuren dat arbiter Jaap Uilenberg twee Eindhovense handsballen, één van Dick Knijn en later één van Pascal Maas, over het hoofd zag. Waarvan die van Maas in ieder geval rijp was voor een 'pingel'.
"Verèl zag zijn elftal er met name in de openingsfase op het organisatorische vlak weinig van terecht brengen. Wilco van Haren was in eerste instantie aan de slimme Carlo de Leeuw gekoppeld, maar al ras bleek dat niet het ei van Columbus te zijn. Eindhoven, dat weer over de geroutineerde André Wasiman kon beschikken, peurde opvallend snel voordeel uit de defensieve Dordtse wanorde. Verdediger John Willems kreeg na een niet al te sterk moment in de Dordtse-afweer de bal in de vijfde minuut panklaar en kon vrij inschieten. Zeker niet hard, maar kennelijk onverwacht en toch zuiver genoeg om de ditmaal onzeker keepende Ricardo de Jongh, die waarschijnlijk de bal niet heeft zien aankomen, de ontmoedigende gang naar het net te laten maken.


Michel Langerak en Ries Fok zoeken met gebogen hoofd de kleedkamers weer op.

Seintje
Verèl zag het geklungel allemaal nog even aan, maar gaf al snel een seintje aan Dirk van der Laan om zich warm te lopen. Met het inzetten van Van der Laan, die de 'zwemmende' Manuel Voll kwam aflossen, verdween aanvoerder Gerrie Slagboom naar de rechterkant, kreeg De Leeuw met Ries Fok te maken en kwam Wilco van Haren weer op zijn vertrouwde stek op rechts terecht.
Na een geheel andere taakverdeling kwam Dordrecht in wat rustiger vaarwater terecht. "Maar", somberd Verèl later, "wij bleven te veel duels verliezen. Ik heb spelers kopduels zien verliezen, die ze normaliter altijd winnen. Ook de lange bal van achteruit kwam niet aan, waardoor de linies veel te ver uit elkaar kwamen te spelen".
Heel lang was Gerrie Slagboom de enige Dordtenaar, die op een goede actie in de 'zestien' van Eindhoven betrapt kon worden. Nog vrij vroeg in de wedstrijd overigens, want Voll, die hem de bal op het hoofd legde, draafde toen nog rond. Doelman Anton van der Sleen tikte de bal echter nog net uit de uiterste benedenhoek.
Het technisch beter Eindhoven, waar Carlo de Leeuw tot spijt van zijn trainer Mario Verlijsdonk noodgedwongen te veel werk in eigen defensie moest doen, kon ondanks de steun van het thuisfront de wedstrijd ook niet naar een aanvaardbaar peil krikken.


De Dordtse aanhang was in Eindhoven weer sterk vertegenwoordigd.

Wouden
Een actie van Romeo Wouden - voor rust bij zijn cipier Dick Knijn niets te vertellen hebbend - had op slag van rust zelfs paniek in de EVV-defensie tot gevolg. De snelle Knijn gleed op de achterlijn uit, waardoor Wouden de uitgelopen doelman Van der Sleen uitkapte en de bal leek in te schieten. Met de nadruk op leek, want de ijlings toegesnelde Tjapko Teuben wist het terrein met een fikse trap nog te zuiveren.
Na de rust had het er even schijn van dat Dordrecht, plotsklaps wel gevaarlijk in de 'zestien' wordend, voor een ommekeer kon zorgen. Dit vooral onder impulsen van Romeo Wouden, die kort achtereen Knijn een paar keer het bos in wist te sturen. Helaas voor de Krommedijkers, die Renier Robbemond met een kuitblessure langs de kant wisten, mikte Wouden in kansrijke positie voorlangs en schoot Michel Langerak een keer vlak voor doel slechts een gat in de lucht.
De 2-0, in de 13e minuut van de tweede helft, kwam Dordrecht'90 dan ook zeer ongelegen.
Brian Wilsterman, ook hij was niet in goede doen, en doelman Ricardo de Jongh gunden elkaar grootmoedig de bal, waardoor invaller Pascal Maas dankbaar 'dank u wel' kon roepen.
"Een pupillen-goal", merkte Hans Verèl, terecht moed puttend uit het feit dat er in de nacompetitie vaak heel gekke dingen gebeuren, naderhand smalend op.
Dordrecht'90 restte in het resterend half uur slechts één ding en dat was aanvallen. Dat deed het achterin één tegen één spelende ploeg elftal ook, zij het zonder al te veel overtuiging. De handsbal van Pascal Maas had wellicht het smeulende vuurtje tot een echte steekvlam kunnen doen uitgroeien, maar Dordrecht, dat zich slechts enkele halve kansjes wist te scheppen, had het gisteravond duidelijk niet.
Het is dat de invallers Pascal Maas en Richard Custers maatwerk van de na rust in de spits spelende Carlo de Leeuw niet verzilverden, want anders was het Dordtse verlies nog forser uitgevallen.
Scoreverloop: 1-0 Willems, 2-0 Maas.
Opstelling Dordrecht'90: De Jongh; Van Haren, Van der Heide, Wilsterman, Liefden, Fok (geboekt), Wouden, Willaarts (Trputac), Slagboom.
Eindhoven: Van der Sleen; Knijn, Teuben, Treffers, Willems (geboekt), Schiffer, Wasiman, Borrenbergs, Vroomans (Custers), De Leeuw, Corbijn (Maas).