Henk van Leeuwen lijkt, na een machtige kopbal, op weg naar de openingstreffer en zijn eerste doelpunt voor DS'79. Het doel was leeg, maar op het laatste moment stak Douglas George een been voor Van Leeuwen's bedoelingen.
'GELUK IS NIET TE KOOP' DS MOET 'T AFDWINGEN
Het tij wenste voor DS'79 in het treffen met Telstar nog niet te keren. Eén vrije trap van ex-lieverdje Ton Kamphues was voor Telstar ruim voldoende om haar ongeslagen record aan de Krommedijk te handhaven: 0-1. Drie kwartier lang had DS, voor de treffen van Kamphues, drie minuten voor het einde viel, tevergeefs gebeukt op het door Jan Nederburgh verdedigde doel van de formatie uit Velsen.
Tot tweemaal toe werd Nederburgh gepasseerd, maar evenzoveel malen kreeg hij afdoende assistentie van verdedigers die de bal van de doellijn trapten voor de bom in sloeg.Het geluk zat DS derhalve niet mee, maar Telstar kon zonder overdrijven van de eerste drie kwartier het zelfde zeggen. Tweemaal bracht het houtwerk voor Sprangers redding en in die periode dicteerde Telstar het gevecht. Het was heer en meester op het middenveld via de uitblinkende Theo van Seggelen.
DS zal ongetwijfeld willen teruggrijpen op de tweede helft waarin het kilo's energie aansprak om de tegenstander uit de wedstrijd te spelen. Het had er alle schijn van dat dat zou lukken, want de équipe van Joop Brand moest diep terug op eigen helft.Met uitzondering van twee kansen die het weggaf aan DS is Telstar, al moest het ver terug, niet echt in de problemen geweest.Daarvoor was het spel van de Dordtse ploeg net niet geraffineerd genoeg. DS drong wel sterk aan, maar het miste de slagvaardige man die de laatste hand kon leggen aan de zeker niet slecht opgezette aanvallen.Ook Henk van Leeuwen was zaterdag die man niet, omdat hij zich met name mocht verheugen in een dubbele dekking, waarbij conditie en scherpte bij de ex-speler van FC Den Haag zeker nog niet optimaal is.
De oorzaak van de nederlaag, die voor de spelers van DS de zoveelste harde tik in de competitie betekende, lag ergens anders. In de eerste helft al kwam het er niet uit wat Petescu met zijn 4-4-2 opstelling beoogde.Hij rekende met name op zijn snel opkomende flankverdedigers en sterk diepgaande middenvelders. Door de verdedigende opstelling kwam daar nauwelijks iets van terecht omdat Telstar alle gelegenheid kreeg om DS onder druk te zetten.De twee spitsen Van Leeuwen en Van den Ham werden met het overschot aan verdedigers doeltreffend uitgeschakeld, terwijl geen Dordtse middenvelder het aandurfde om de orde daar te verstoren. Kortom er diende zich geen middenvelder diep aan. Toch zag Telstar al evenmin kans om DS voor onoplosbare problemen te stellen, want al had het een overwicht, het kon niet op tegen de echte solide Dordtse verdediging.De beste linie van DS valt dan ook niets te verwijten dat er opnieuw een nul moest worden geïncasseerd.Jacques den Bakker met name mocht zich onder de weinige uitblinkers van de wedstrijd scharen. Niels Overweg had zijn handen zeker vol aan Floor Buma, terwijl libero Huug Aandewiel zich op het spekgladde veld via zijn gave techniek en spelinzicht uitstekend op de been hield.
De rentree van Ad van er Linden, na zijn zware blessure opmerkelijk snel hersteld, was al evenmin slecht. Er werd zelfs in de Dordtse laatste linie met veel overleg gewerkt. Cees Spaan paste zich daar uitstekend bij aan.Het falen van DS zat hem op het middenveld. Zoals gezegd diende er zich te zelden een speler in de frontlinie aan om te trachten een bres te slaan in de Velser-afweerlinie. Chris Bosse sjouwde hard, maar kon niet voldoende lijn in zijn spel brengen.Cor Lems, die de opdracht had zich niet al te veel te laten terugzakken, miste - na vier weken gedwongen rust - te veel wedstrijdritme om snel te kunnen schakelen van verdediging naar aanval.
Lems vond daarnaast Theo van Seggelen tegenover zich, een vervelend baasje omdat hij niet op een trapje meer of minder keek, maar tegelijkertijd een speler die Telstar naar het overwicht in de eerste helft droeg.
Via hem en de al even onvermoeibare Kamphues joeg Telstar DS de stuipen op het lijf, met als 'officiële waarschuwing' in de zestiende minuut een knal van Floor Bruna tegen de paal.Twee knappe acties van Harrie van den Ham en een sterke rush van Jacques den Bakker deden het thuisfront opbeuren, maar rendement kwam er niet uit.
Terwijl Sprangers een zoevend schot van Kamphues bekwaam over de lat tilde en DS tweemaal een hoekschop moest weggeven, lek voor DS in de 26ste minuut een definitieve doorbraak op komst. Den Bakker flitste langs de lijn het vijandelijke gebied binnen. Zijn strakke voorzet werd door Van Leeuwen en Van den Ham gemist.De terugspringende bal werd een prooi van Anne Evers, die 'vies' werd geblokkeerd. Uit de vrije trap van Van Leeuwen werd de bal een prooi van Nederburgh.Bleef Telstar de toon veldtechnisch aangeven, toch was het DS dat via Van den Ham opnieuw een mogelijkheid kreeg de score te openen. De tweede spits van DS gleed de bal, na een rush en een mislukt schot van Lems, naast de paal.Met Braham voor Bosse bleek DS vooral aanvallend meer mans. De rollen werden omgedraaid en de verdediging van Telstar kwam onder hoge druk te staan. Het pressie voetbal hield evenwel in dat Telstar via razendsnelle counters de complete verassing in eigen hand hield.Na een kwartier passeerde Van den Ham twee tegenstanders, waarop Van Leeuwen en Braham ingleden op zijn pass. Nederburgh bracht redding. Nederburgh was evenwel kansloos bij de volgende kopbal van Van Leeuwen, gericht op een onbeschermd doelvlak. Douglas George trapte de bal van de doellijn. DS juichte te vroeg.Drie minuten voor het einde voltrok zich het drama over DS. Overweg moest via een overtreding verkeerd afspelen van Braham corrigeren.
Ton Kamphues priemde de bal buiten bereik van Sprangers in de uiterste bovenhoek. Een juweel van een treffer: 0-1.
Voor DS leek nog niet alles verloren. Een achterwaartse kopbal van De Bruin was te veel voor Nederburgh, maar niet voor Cees Schoo, die de bal opnieuw van de doellijn werkte. Hij ontnam er DS haar laatste kans mee.
Scoreverloop: 87e min. Kamphues 0-1. Toeschouwers 3800. Scheidsrechter Van Dorp.
     
De onmacht van de aanval van DS'79 wordt hier door Harrie van den Ham schrijnend in beeld gebracht. Na een half mislukt schot van Cor Lems kreeg de Dordtse spits een unieke gelegenheid om de bal tussen de palen te glijden. Zoals al zo vele malen in dit seizoen bracht Van den Ham de kans om zeep. Overigens speelde Van den Ham eindelijk weer eens blessurevrij. Toch zou hij de wedstrijd niet beëndigen. Tien minuten voor het einde werd hij vervangen door Jan de Bruin, maar evenals Van den Ham wist De Bruin de weg naar het doel niet te vinden. Er is al veel gepraat over het verdedigingsprobleem bij DS'79. De problemen zijn, nu de laatste linie sluit als een bus, de wereld nog niet uit. Aanvallend zal er in de Dordtse ploeg een vuist moeten komen. Een afmaker is in een elftal net zo broodnodig als een laatste man die de klusjes op ruimt. DS moet het zaterdagavond opnieuw ondervinden, nadat Telstar de winst op zak had gestoken. De kansen zijn er, maar de Harrie van den Ham die in het eerste seizoen bijna topscorer werd van de eerste divisie is er nog niet.