Op deze wijze werd Hakim Braham een uitstekende kans ontnomen. Henk Rubberink neemt de Dordtse aanval, één meter buiten het strafschopgebied, over de knie. Scheidsrechter De Munnik gaf voor deze overtreding geen gele kaart. „Je moet geen geel geven als een speler de bal tracht te spelen", oordeelde hij. Daarom laat deze foto aan duidelijkheid niets te wensen over.
DS'79 STAL DE SHOW
Helmond Sport kneep de handen dicht. Met name in de tweede helft was de ploeg van Jan Notermans door DS'79 vrijwel van de 'kaart' geveegd.
Toch hield Helmond Sport, de meest serieuze titelkandidaat in de eerste divisie, een punt over aan de confrontatie aan de Krommedijk (1-1).
Hoe dat mogelijk was, zal voor de drieduizend toeschouwers en de twee en twintig spelers wel een raadsel blijven.
De conclusie ligt niettemin voor de hand. DS'79 speelde als vanouds. Het riep een periode terug waar in het door duizenden luid werd bejubeld.
Afmaken bleek evenwel nog steeds niet in de formule van DS te passen. Daarom alleen verdiende Helmond Sport een punt, waar het gezien het beeld van de wedstrijd geen recht op had.

Geen zorgen
Speltechnisch hoeft DS zich geen zorgen te maken over de naderende confrontatie met FC Utrecht voor de tweede wedstrijd (woensdag om vier uur op het Veemarktterrein in Utrecht) om de KNVB-beker. Zorgen zijn er echter wel om die ene, alles beslissende factor: wie moet de zaak voor DS afmaken. Loek Bijl liet drie kansen liggen, Hakim Braham en Peter Matena twee. Eigenlijk mocht DS zich nog gelukkig prijzen dat doelman Otto Versfeld zich bij de treffer voor de Dordtse ploeg bij een vrije trap verkeek en de bal tergend langzaam in het doel rolde. DS zal ongetwijfeld aanvoeren dat Henk van Leeuwen in de spits van de aanval node werd gemist en dat Anne Evers na de eerste helft, vanwege een lichte hersenschudding, verstek moest laten gaan. Het neemt niet weg dat je als ploeg gedeeltelijk faalt als er zoveel kansen, echt in dit geval, niet worden benut. Het niet benutten van de vele mogelijkheden was de enige smet die aan de confrontatie met Helmond Sport kleefde. Met name de tweede helft heeft en boeiende dimensie aan het treffen gegeven.

Inbreng
Helmond Sport was in de eerste 45 minuten zeker gelijk aan de Dordtse elf, maar het werd daarna, met flitsend snelle aanvallen op een hoop en in het nauw gedreven. DS tornde op dat moment zelfs tegen de harde wind in. Het technisch vermogen van Lems en Gorter bleek evenwel zoveel inbreng te hebben dat Helmond Sport als koploper werd gedevalueerd. De verdediging van DS blijkt soberheid inmiddels als lijfspreuk te dragen. Geen wanhoopsdaden meer, maar een straf dekkende linie met Jacques den Bakker en Ad van der Linden op links en rechts als uitblinkers. Dit duo toomden Erwin Cramer en Johan van der Hooft in. Daarnaast stat echter dat de wisselwerking tussen Geert Jansen en Niels Overweg in het centrum toch wel beter kan. De paar gevaarlijke momenten die Helmond Sport wist te creëren, kwamen met name uit storingen in het centrum. Pas in de tweede helft verliep alles gladjes, wat mede in de hand werd gewerkt door het middentrio, Lems, Bosse en Gorter, waar Helmond Sport zich bij herhaling op stuk beet.

Peter Matena belaagt doelman Versfeld, die meester blijft van de situatie.

Snel
Aanvallend is het verhaal snel verteld. Peter Matena kreeg te weinig ruimte om zijn snelheid uit te buiten. Loek Bijl was een te onwennige centrumspits, terwijl Hakim Braham naast zijn flitsende demarrages er te weinig 'het hoofd' bij hield om zijn goede spel met een doelpunt te bekronen. Niettemin - en dat werd met genoegen geconstateerd - stal DS de show. Door razendsnelle combinaties en keihard werken. De ploeg kreeg dan ook veel minder dan het uiteindelijk zou verdienen. Met de harde wind in de rug was het weinig verwonderlijk dat DS fris van de lever richting Versfeld stoomde. Een uitstekende instelling, maar niet van gevaar ontbloot. Het geroutineerde Helmond Sport had er dan ook een sterk antwoord op. Snelle buitenspelers, zoals Erwin Cramer en Johan van der Hooft zijn uitstekend bruikbaar als het wapen van de counter gehanteerd moet worden. Het aanvallend ingestelde spel van DS werd daarom hard tot staan gebracht op het moment dat Lubse de verdediging van DS misleidde met een beweging die hij zelf niet had voorzien.

Schicht
Hij maaide over de bal heen na een voorzet van Cramer, en werkte er meer in de hand dat Overweg, Jansen en Den Bakker zich op de situatie verkeken. Van der Hooft maakte dankbaar gebruik van de situatie.: 0-1. Het was zeker niet de eerste keer dat Helmond Sport als een schicht voor Pelle opdook, mar de jeugdige doelman van DS keerde tot tweemaal toe direct dreigend gevaar. Helmond Sport mocht trouwens niet mopperen dat vlak voor de openingstreffer Van den Ven de bal nog net van de eigen doellijn wist te trappen en daarmee een zeker lijkend doelpunt voorkwam. DS herstelde zich wonderbaarlijk snel van de Helmondse tik en trok meteen op nieuw avontuur uit. Hakim Braham was heel dicht bij de gelijkmaker, maar hij werd net buiten het strafschopgebied 'plat' gelegd door Lacroix die zijn daad onbestraft mocht plegen van scheidsrechter De Munnik. Loek Bijl vuurde scherp naast, terwijl Anne Evers bij de volgende actie van DS doelman Versfeld op zijn weg vond. Het spel golfde op en neer, met Helmond Sport combinatief de iets betere ploeg. Voor Erwin Cramer kwam de kans om Helmond Sport op ruimere afstand te schieten, na aangeven van Lubse. Hij strandde op Pelle, evenals aan de andere kant Ad van der Linden, die met een gloeiende kogel Versfeld op de proef stelde.

De inleiding tot de gelijkmaker voor DS'79. Anne Evers schiet in de muur van Helmond-spelers, waarin een gaatje valt. Doelman Versfeld moet, nadat hij de bal niet goed heeft geraakt, constateren dat hij verslagen is (inzet).

Beloning
In de 23-ste minuut kwam de beloning voor het keihard werkende DS. Evers werd van de bal gezet, waarop Lems zich met het nemen van de vrije trap belastte. Er volgde een tikje naar Anne Evers, via de muur, mede geholpen door doelman Versfeld - de roos trof: 1-1. Inmiddels werd DS door het legioen weer optimaal gesteund. De confetti was er weer, evenals de aanmoedigingen. Kortom er was weer leven aan de Krommedijk. DS hield het initiatief en er kwamen kansen. Een rush van Peter Matena werd vroegtijdig met een in wanhoop weggegeven hoekschop afgebroken. Loek Bijl kopte hard in, doch de vingertoppen van Versfeld reikten net ver genoeg om de bal uit het doelvlak te tikken. De beoogde treffer, die met de vijf en veertig minuten tegen de wind in voor opluchting moest zorgen, kwam echter niet.

Boeiend
De tweede helft werd een boeiend schouwspel tussen het aanvallende DS en het steeds nadrukkelijker in ademnood komende Helmond Sport. De komst van Edwin Gorter bracht snelheid in de aanvalspatronen en het leek slechts een kwestie van tijd, voor de beslissende treffer zou vallen. Achtereenvolgens stuurde Gorter Braham en Matena in uitstekende uitgangsposities. De beslissing bleef uit. Ook op het moment dat Jansen met Braham de ruimte creëerden voor Peter Matena die naast vuurde. Met Piet Schilders voor Erwin Cramer en Peter Alkemade voor Van der Hooft, trachtte Jan Notermans de vloedgolf van DS-aanvallen te keren. Hij slaagde er in, al noemde hij het zelf na afloop: „Alle geluk van de wereld".

Scoreverloop:
9e min. Van der Hooft 0-1, 23e min. Evers 1-1. Toeschouwers 3000. Scheidsrechter De Munnik.
DS'79: Pelle; Van der Linden, Overweg, Jansen, Den Bakker; Lems, Evers (Gorter), Bosse; Matena, Loek, Bijl, Braham.
Helmond Sport: Versfeld; Van de Ven, De Wert, Lacrois, Rubberink; Cox, Strijbosch, Edelbloed; Cramer (Schilders), Lubse, Van der Hooft(Alkemade).